CentreOpticEsguard_LogoFoot

Control de la miopia

Últimament a les nostres consultes es parla molt de la miopia i la seva progressió. Amb l’entrada i consolidació de les noves tecnologies a les nostres vides aquesta situació empitjora, donat que l’ús de la nostra visió en distàncies properes ens ocupa una part molt gran del nostre dia.

miopia-2

Per què és important controlar l'augment de la miopia?

Amb l’augment de la miopia augmenta el creixement de l’ull i es multipliquen els riscos de patir patologies quant a retina.

La miopia sol aparèixer a partir dels 5-6 anys i pot ser deguda a diferents factors:

 

  • • Factors genètics (si algun progenitor és miop, hi ha un 31% de probabilitat que el fill sigui també miop, si ambdós progenitors són miops, la probabilitat augmenta fins al 46%).
  • • Factors òptics.
  • • Factors ambientals (activitats en visió de prop, temps a l’aire lliure, exercici físic, temps d’exposició a la llum natural, entorn urbà, factors dietètics, nivell sociocultural i activitat acadèmica).
  • • Tenir un retard acomodatiu alt. Això faria que en treballs de prop la imatge que arribi a retina sigui borrosa durant un temps, interpretant-se com un senyal que estimula el creixement de la longitud axial, fent que progressi la miopia.

Al voltant del 33% de la població mundial és miop actualment. Tot i que la futura taxa de prevalença és encara més alarmant: les previsions indiquen que un 50% de la població mundial serà miop el 2050.

Optica Esguard Control de miopia

Figura 1. Nombre de miops i prevalença de miopia al món entre l’any 2000 i el 2050 (Holden et al. Global Prevalence of Myopia and Temporal Trends from 2000 through 2050.Ophthalmology. May 2016).

Hi ha diversos tipus de miopia?

Es distingeixen diversos tipus de miopia, es considera simple quan és inferior a 6 diòptries i magna o patològica quan la graduació del pacient supera 6 diòptries. El problema de la miopia elevada és que provoca que augmentin les probabilitats de patir problemes oculars greus com són les maculopaties, despreniments de retina, cataractes, glaucomes, a causa de l’excés de longitud axial de l’ull.  Això pot donar lloc a complicacions oculars que poden ocasionar ceguesa independentment de la quantitat de miopia.

Quantitat de Miopia

 • -1.00dp a 3.00dp
 • -3.00dp a -6.00dp
 • Més de -6.00dp

Cataractes

 • 2X
 • 3X
 • 5X

Glaucoma

 • 2X
 • 3X
 • 14X

Despreniment de retina

 • 3X
 • 9X
 • 22X

Maculopatia Miòpica

 • 2X
 • 10X
 • 41X

Figura 2. Riscos de patir complicacions oculars segons la quantitat de miopia.

Impacte en l'aprenentatge i l'educació

La intervenció i detecció precoç en nens amb miopia és la clau per reduir l’impacte de la miopia en la seva salut ocular a llarg termini i millorar les seves vides futures.

Els beneficis a curt termini d’abordar la miopia inclouen la millora de la funció visual que pot afectar positivament els resultats de l’aprenentatge. Hem de tenir en compte que per la visió entra el 80% de la informació. Si la visió no és bona, ens tornem més introvertits, insegurs i lents en el processament de la informació visual. Tot això afecta el desenvolupament dels nens.

S’han desenvolupat al llarg dels darrers anys diferents estratègies per controlar el seu creixement.
Passar el temps a l’aire lliure és efectiu per evitar l’aparició de la miopia però no la seva progressió. Segons els estudis del col·legi d’optometristes de la Universitat Estatal d’Ohio, la llum solar estimula la producció de dopamina, un neurotransmissor que bloqueja l’allargament de l’ull durant el seu desenvolupament.

A Centre Òptic l’Esguard, oferim entre altres serveis, el control i seguiment de la miopia, per alentir el seu creixement. En l’examen en el nostre gabinet optomètric es fa una bateria de proves per tal de recomanar el tractament més eficaç per controlar la miopia i es prendrà la decisió més idònia conjuntament amb els pares i es marcarà una pauta de revisions per al seguiment i control, sigui cada 3, 6 o 12 mesos depenent del cas.

Els estudis ens ratifiquen que la progressió de la miopia està estretament lligada al creixement de la longitud de l’ull. Per això, al nostre centre disposem de biòmetre, aparell amb la tecnologia més avançada que mesura la longitud axial, cosa que ens permet poder fer un seguiment acurat en cada cas per controlar la miopia

Optica-Esguard-Control-Miopia-Deteccio
biometre-control-miopia

Tipus de tractaments per al control de la miopia

1. Lents oftàlmiques:

Creiem que la visió dels nens és vital. Per aquesta raó, les lent oftàlmiques d’última generació disposen d’una tecnologia innovadora per a combatre la miopia.            

La zona monofocal, on es troba la graduació del teu fill, ofereix una visió nítida en enfocar perfectament la llum en la retina. Gràcies al disseny de la lent, la graduació abasta una zona molt àmplia. Això garanteix una visió nítida i una gran comoditat.

Control de la miopia amb un senyal contra l'allargament ocular.

Aquesta lent està formada per una innovadora constel·lació de 1021 microlents invisibles.

A més d’aportar una visió nítida com una monofocal estàndard, aquesta constel·lació crea un senyal en l’ull del nen que actua com un escut contra l’elongació ocular. Gràcies a la tecnologia que disposen alenteixen la progressió de la miopia en un 67% de mitjana, en comparació amb les lents monofocals, quan s’usen 12 hores al dia.

lents-oftalmiques

Estudis científics que avalen els resultats.

 1. Lam CS , Tang WC , Lee PH, et al Efecto de control de la miopía de lentes de anteojos de segmentos múltiples incorporados de desenfoque (DIMS) en niños chinos: resultados de un estudio de seguimiento de 3 años Revista Británica de Oftalmología 2022; 106: 1110-1114. 
 1. Lam CSY , Tang WC , Tse DY, et al Los lentes para gafas Defocus Incorporated Multiple Segments (DIMS) retrasan la progresión de la miopía: un ensayo clínico aleatorizado de 2 años Revista Británica de Oftalmología 2020; 104: 363-368.

2. Lents de contacte toves:

Les lents de contacte per al control de la miopia tenen una tecnologia especial que no sols corregeix la miopia, sinó que també són les primeres lents de contacte toves que han demostrat reduir significativament la progressió de la miopia en nens. En usar les lents de contacte, el seu fill pot experimentar una visió clara, i continuar gaudint de les activitats que li agraden.

Característiques de les lents de contacte:

– Corregeixen i alenteixen la progressió de la miopia en nens en un 59% de mitjana, mitjançant la tecnologia especial.   
– L’opció de confiança per als seus fills. Entre els nens de 8 a 15 anys, que mai havien usat lents de contacte abans:

 • El 90% dels nens van afirmar que preferien usar les seves lents de contacte en lloc de les seves ulleres.
 • El 90% dels nens van ser capaços de posar-se i llevar-se les lents ells mateixos.

– Lents de contacte toves, aptes per a nens que són fàcils d’usar.

– Còmodes lents de contacte d’un sol ús diàries sense necessitat de netejar-les ni guardar-les.

miopia-2

Estudis científics que avalen els resultats.

 1. Chamberlain P, et al.A 3-year randomized clinical trial of MiSight®lenses for myopia control. Optom Vis Sci. 2019;96(8):556–567.
 2. Sulley A, et al. Wearer experience and subjective responses with dual focus compared to spherical, single vision soft contact lenses in children during a 3-year clinical trial. Poster presented at AAO 2019, San Francisco, Calif.
 3. Chamberlain P, et al, Further comparison of myopia progression in new and established myopia control treatment (MiSight®1 day) groups. Presentation at BCLA 2019, Manchester, England.

3. Orto Keratologia nocturna:

L’Orto K consisteix en l’adaptació d’una lent de contacte especialitzada que exerceix un efecte modelador a la còrnia durant la nit, mentre dormim. D’aquesta manera, quan el pacient se la treu al matí, pot veure-hi bé durant tot el dia sense necessitat d’haver d’utilitzar ulleres o lents de contacte. 

En el cas dels nens s’utilitza l’Orto K com a tractament per al control de la miopia. S’ha demostrat estadísticament que, mitjançant l’ús de l’orto k, es pot controlar la miopia entre un 40% i un 60%.

Estudis científics que avalen els resultats

 1. Orthokeratology for myopia control. A meta-analysis. Si et al. Optom Vis Sci. 2015;92(3):252-7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25599338
 2. Orthokeratology to control myopiaprogression: a meta-analysis. Sun et al. PLoSOne. 2015;10(4)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4391793/
 3. Efficacy, safety andacceptability of orthokeratology on slowing axial elongation in myopicchildrenby meta-analysis. Li et al. CurrEye Res. 2015;41(5):600-8
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26237276
miopia-2

Articles relacionats del teu interès

wivi-vision-esguard1
Salut Visual

WIVI VISION

Wivi Vision és un equip que fa servir la intel·ligència artificial juntament amb imatges 3D per tal d’ajudar-nos en el diagnòstic, obtenint informació de com treballa el nostre sistema visual en visió propera amb mitjans digitals.

Llegir més »
categories-filtres-solars
Salut Visual

Classificació dels filtres solars

Cada vegada la població està més conscienciada sobre la importància d’adquirir les ulleres en Establiments d’òptica. De fet, les ulleres no adquirides en òptiques no permetran corregir adequadament el defecte visual. Encara que no només existeix aquesta diferencia, sinó que

Llegir més »
CentreOpticEsguard_LogoH_575

AMPOSTA

Avinguda de la Ràpita, 125
977 70 69 42

L’ALDEA

Avinguda Catalunya, 370
977 451 209

Open chat
Hola! En què et podem ajudar?
Hola!
En què et podem ajudar?