Reflexes primitius i TMR
(Teràpia de moviments rítmics)

Teràpia visual optomètrica

terapia-movimients-ritmics

El desenvolupament motor que fa el nen durant el primer any de vida és l’aprenentatge més important de la seva existència i té una forta repercussió neurològica en la resta del seu desenvolupament.

El moviment organitza el sistema nerviós central a nivell del sentits i de l’equilibri.

El desenvolupament del SNC pot evolucionar i modificar la seva estructura i funció a través dels sistemes d’aprenentatge.

Al interior de l’úter, el nen obté informació a través dels sentits sensorials: tacte, audició, sistema vestibular, òrgans interns, etc. processa la informació a nivells corticals baixos i elabora les primeres respostes motores anomenades reflexes de retirada, reflexes de la medul·la.

La resposta motora variarà en funció del estímul rebut i del nivell cerebral de processament emprat.

En aquesta primera fase del desenvolupament motor apareixen els reflexes primitius, alguns es formen dins a l’úter matern i alguns es desenvoluparan després del naixement, però tots aquests reflexes han d’estar integrats en patrons de moviment més específic durant el primer any de vida: reflexes posturals.

Podem entendre que un reflex és un moviment automàtic associat a un altre, així que els reflexes primitius han de:

  • aparèixer
  • complir la seva funció: ajudar a la supervivència
  • integrar-se en patrons de moviment més específics: de forma natural durant el creixement

L’estudi dels reflexes primitius ens ajuda a conèixer el desenvolupament motor del nen.

El desenvolupament motor permet elaborar esquemes i el coneixement corporal i espaial, que poc a poc serà substituït pel sistema visoespaial adequat.

Si els reflexes romanen actius hi haurà una manca madurativa a nivell cerebral afectant a les habilitats motores grosses i fines i a la percepció sensorial i cognitiva.

Si integrem un reflex adquirim una nova habilitat.

Al nostre centre de teràpia visual Visió i Audició et fem l’estudi dels reflexes primitius i t’ ajudem a integrar-los amb el tractament adequat mitjançant la Teràpia de Moviments Rítmics. Aquest tractament ens ajuda a desenvolupar el sistema motor del nen a nivell visual.

 

Teràpia de moviments rítmics (TMR)

L’institut de neurologia d’Estats Units i de Suècia mantenen que els patrons de moviment específic que es fan durant els primers anys de vida estan inhibint de forma natural els reflexes primitius. Però, si aquests moviments no s’ han fet, o han estat insuficients, podem donar una altra oportunitat al cervell a través d’un programa d’exercicis personalitzats.

Quan haguem integrat els reflexes notarem resultats a nivell: motor, acadèmic, coordinació ull-mà i emocional.

Articles relacionats del teu interès

sindrome-visual-informatic
Salut Visual

Saps què és el sindrome visual informàtic?

Si al final de la teva jornada laboral davant l’ordinador els teus ulls estan irritats o secs, et piquen o veus lleugerament borrós, pot ser que siguis un dels milions de persones en tot el món afectades pel síndrome visual informàtic.

Llegeix més»
wivi-vision-esguard1
Salut Visual

WIVI VISION

Wivi Vision és un equip que fa servir la intel·ligència artificial juntament amb imatges 3D per tal d’ajudar-nos en el diagnòstic, obtenint informació de com treballa el nostre sistema visual en visió propera amb mitjans digitals.

Llegeix més»
categories-filtres-solars
Salut Visual

Classificació dels filtres solars

Cada vegada la població està més conscienciada sobre la importància d’adquirir les ulleres en Establiments d’òptica. De fet, les ulleres no adquirides en òptiques no permetran corregir adequadament el defecte visual. Encara que no només existeix aquesta diferencia, sinó que

Llegeix més»