PÍRCINGS I SALUT AUDITIVA
L’oïda és l’encarregada de transmetre els sons al cervell, per tal de que aquest pugui identificar-los, processar-los, i interpretar-los, aquesta transmissió es realitza a través de les tres parts de l’oïda, part externa, mitja i interna, tot i que les parts més rellevants per sentir, són l’oïda mitja i la interna, la salut de la oïda externa es també, fonamental per al benestar auditiu.
Els pírcings a les orelles o a qualsevol altra part del cos, tot i que fa molts anys que existeixen, actualment són una moda que s’ha incrementat en els últims anys.
Es important que abans de realitzar una perforació per a un pírcing siguem coneixedors dels riscos als que ens exposem i que hem d’elegir un establiment on es compleixen totes les normatives vigents, que garanteixi totes mesures higièniques sobre els instruments, que informe de les maneres de realitzar la perforació i que expliqui quan i de quina manera hem de cuidar la ferida.
Riscos per portar un pírcing a l’orella.
A part dels símptomes comuns i passatgers com poden ser inflamació de la part on s’ha perforat, envermelliment i dolor, pot ser que sorgeixi alguna complicació de les que a continuació detallem:
- – Inflamació o infecció cutània. Per falta d’higiene. Atenció, un pírcing també es pot infectar al cap dels anys degut a una mala higiene.
- – Cicatrius: depenent com sigui la pell, tardarà més o menys en cicatritzar i pot deixar, o no alguna marca.
- – Hemorràgia: en alguna zona on hi hagi major circulació sanguínia.
- Transmissió de malalties.
- Al·lèrgies, als materials utilitzats.
- Pericondritis. Aquesta és una de les infeccions més comuns relaciones amb els pírcings al cartílag de l’oïda, afecta a la capa que recobreix al cartílag auricular i es degut a que al perforar el cartílag la barrera de protecció de la pell es trenca, comprometent la salut del teixit de la pell al convertir-se en un pas per a las bactèries.
El lòbul de l’orella es la zona tradicional de perforació, i la perforació en aquesta zona, té menys riscos per a la nostra salut auditiva, si més no, s’està fent més popular el pírcing al cartílag que a diferencia del lòbul es un lloc més arriscat, el principal motiu, es per que es tracta d’un teixit menys sanguini i en conseqüència existeix un major risc de infecció, a més amés, mentre que el lòbul tarda en cicatritzar en un màxim de dos mesos, la cicatrització del cartílag pot durar entre 4 mesos i un any.
Els pírcings a més a més, no deixen de ser un obstacle per a l’adaptació de pròtesis auditives, en el cas que hi hagi una pèrdua auditiva, i a l’hora de l’adaptació és necessari realitzar motlles a mida, subjeccions…. que ens dificulta a l’hora de poder realitzar-los i que quedin correctament adaptats.
Si ja estàs decidit a posar-te un pírcing, recomanem que te’l realitzi un professional baix tots els protocols necessaris per garantir la salut de les teves oïdes, així com també que t’assegures que no tens cap tipus d’al·lèrgia al material del pírcing, i que et cuides i cures la ferida seguint les indicacions donades.
Isa Gimeno Arasa
CENTRE ÒPTIC L’ESGUARD