La importància de cuidar i prevenir la salut visual
Al voltant del 80% de les nostres emocions, sensacions i informació que ens arriba de l’entorn ho fa per la ruta visual, per tant, la visió és el sentit més important i s’ha de cuidar molt bé. Tot i que, la realitat és que no li solem donar l’atenció suficient.
Un elevat percentatge de la població no es realitza revisions periòdiques, o tant sols ho fa quan existeix algun problema. És més, degut a aquest fet moltes persones poden creure que la seva visió és correcta degut a que s’han acostumat a la forma de “veure-hi” quan en realitat no es així.
La salut visual no és sols “veure-hi bé“
L’alimentació i la forma de vida afecten a la salut visual i al revés. Problemes en aquestes àrees poden ser indicatius de patologies subjacents importants, les quals podran ser detectades a través d’una revisió rutinaria.
Respecte a l’alimentació, hi ha una incidència directa a la visió. Que mantinguem una dieta equilibrada (dieta mediterrània) no significa que es solucionin els problemes visuals que pugem tenir, però sí que ens ajudarà a mantenir una bona salut visual. Aquesta està associada a un menor risc de patir patologies oculars a llarg plaç com cataractes, glaucoma o degeneració macular associada a l’edat (DMAE).
L’estrés, tant freqüent a les nostres vides també afecta a la visió. Hi ha determinats problemes de visió que poden apareixer en moments en que ens sentim molt nerviosos, estressats, ansiosos… Per exemple, si alguna vegada heu sentit vibracions als ulls, inflamació ocular, dificultats per als canvis d’enfoc (visió propera-llunyana-propera) o fins i tot pèrdua de visió temporal. Aquests poden ser alguns dels símptomes de l’estrés a la nostra visió, i encara que la majoria d’ocasions desapareixen després del període de descans o relax, s’ha de prestar atenció per descartar patologies subjacents més importants. En aquests casos haurem de modificar els nostres hàbits.
Els problemes visuals poden anar limitant la nostra vida diària sense adonar-nos. Aquests ens poden donar problemes d’equilibri, de coordinació motora, de comprensió lectora… És a dir, ens poden limitar les nostres activitats diàries generant inseguretats, sentiments d’incomprensió, baixa autoestima… Sense saber que amb una visita al professional adequat es pot solucionar.
Com avaluem la salut visual?
Una revisió de salut visual no és tant sols detectar si és necessària o no portar ulleres. En aquesta revisió, primerament, s’avalua l’estat refractiu del pacient i la seva agudesa visual. D’altra banda, es realitza un estudi de la salut tenint en compte la existència de malalties sistèmiques. S’avalua la pressió intra-ocular, el fons de l’ull mitjançant una OCT (Tomografia de coherència òptica), la qualitat de la llàgrima i les estructures dels teixits oculars.
Així doncs, recomanem realitzar una revisió de salut visual un cop a l’any per tal de poder preveure l’aparició d’algunes patologies i derivar a l’especialista adequat el més aviat possible, si és el cas. A part, de poder fer-li un seguiment acurat de la seva evolució.