Pèrdua auditiva en familiars, amics…Que fer en cada cas?
Coneixes a algú que podria tenir pèrdua auditiva?
Els efectes derivats d’una pèrdua auditiva, afecten, no sols a la persona que la pateix sinó que també té una afectació important en l’àmbit de la família, amics, companys de feina,,, Les persones que conviuen amb una persona amb pèrdua auditiva es poden sentir frustrats quan la comunicació resulta complicada o nul·la. Per tal de poder facilitar la comunicació es poden fer vàries coses, en primer lloc conèixer les dificultats en les quals es troba una persona que pateix una pèrdua de l’audició, com ara:
(Dependrà del grau de la pèrdua, però en general):
- La majoria de les persones amb problemes auditius pateix una disminució de la claredat de la parla, inclús quan aquesta és suficientment forta. Una persona amb pèrdua auditiva pot “sentir” que algú li està parlant, però no sempre entén totes les paraules, i també confon alguns sons, consonants o inclús mots complets.
- El soroll de fons dificulta moltíssim la capacitat de poder entendre, això passa també amb les persones amb una audició normal, però a les persones amb pèrdua auditiva el problema s’agreuja.
- Hi ha persones que s’avergonyeixen de la seva sordesa, els sap greu fer repetir a la persona que està comunicant, llavors simulen que entenen quan en realitat no estan entenent res.
- Molt sovint, en persones grans, la pèrdua auditiva la podem mal-interpretar com a confusió, falta d’atenció… Ens hem d’assegurar que una prova de l’audició sigui part de tota l’avaluació de la salut d’aquesta persona.
10 bons hàbits de comunicació per a tothom
- Abans de començar a parlar, assegurem-nos de comptar amb l’atenció de l’altra persona. Si l’altra persona està a punt per comunicar-se és menys probable que perdi part de la conversa.
- No cridar, ni parlar massa alt, ni tampoc posar una èmfasi excessiva en les paraules. S’ha de parlar natural i clar.
- No parlar ni massa ràpid ni massa lent. Ens hem d’expressar amb naturalitat
- Durant la comunicació hem d’estar cara a cara amb la persona, amb una il·luminació adequada i sense que hi hagi obstacles entre la boca de qui parla i la cara del qui escolta.
- El soroll de fons pot dificultar encara més l’enteniment, abans d’iniciar una conversa és recomanable apagar les fonts d’on prové el soroll, per exemple, la televisió, música, una aixeta d’aigua corrent oberta…, o si no és possible, canviar de lloc a una zona menys sorollosa.
- No parlar amb la persona que es troba a l’habitació contigua. Com més lluny estigui la persona amb qui volem comunicar, més dificultós li resultarà escoltar.
- Reformular en lloc de repetir. Canviant les paraules, li pot ser més fàcil d’entendre i no es sent malament per la sensació que està fent repetir el que li diuen.
- S’ha d’estar atent per qualsevol malentès. Fer preguntes de tant en tant per assegurar-nos que l’altra persona ha entès el que hem dit, és un bon hàbit.
- Calma i paciència. Massa sovint pot resultar estressant i esgotador mantenir una conversació amb una persona que pateix una pèrdua auditiva. Si vostè està calmat, pot ajudar al fet que l’altra persona es relaxi i gaudeixi de la conversa.
- Animar a la persona a què busqui assessorament d’un professional de l’audició i que es realitzi una prova auditiva.
La identificació precoç de la pèrdua auditiva, seguida d’una intervenció adequada és determinant per una bona adaptació d’audiòfons.
Isa Gimeno