Alguns consells per cuidar la nostra oïda.
Consells per utilitzar els auriculars i no perjudicar l'oïda.
Avui dia és molt normal veure la gent pel carrer amb els auriculars posats, i és que gràcies a les tecnologies sense fils i a les aplicacions dels telèfons intel·ligents, fa que sigui molt fàcil escoltar la nostra música preferida des del mòbil, portar una conversació telefònica a través dels auriculars, seguir les sessions del gimnàs, àudio-guies, etc.
Donat el temps que passem amb els auriculars posats a l’oïda m’ha motivat escriure els consells que dona l’OMS (Organització Mundial de la Salut) per tal d’usar-los sense patir conseqüències auditives.
Un ús inadequat dels auriculars o dels cascs (auriculars externs, de diadema) pot tenir repercussió directa amb la nostra salut auditiva, i un ús prolongat a un volum excessiu causa pèrdua de l’audició o d’altres patologies com ara acúfens o tinnitus.
Recomanacions bàsiques segons l'OMS (Organització Mundial de la Salut).
En primer lloc, respectar el nivell segur d’exposició al soroll. Això significa ajustar el volum a un nivell còmode en un ambient tranquil, de manera no superi el 60% del nivell de volum màxim que permet l’aparell electrònic. En aquest sentit, els cascs (auriculars externs) són més recomanables que els auriculars d’inserció (els que van dins l’orella) perquè els auriculars externs eliminen el soroll de fons o de l’entorn i ens permet sentir el so del dispositiu amb més claredat i, per tant, a un volum més baix que si ho escoltem amb auriculars d’inserció.
El segon consell és limitar el temps d’exposició al so quan ho fem a través de cascs o auriculars, per tal de no produir fatiga auditiva. Doncs, és recomanable, fer petits descansos en cas que hàgim d’estar molt temps amb els auriculars posats.
Recomanacions bàsiques segons l'OMS (Organització Mundial de la Salut).
- · S’aconsella no sobrepassar els 60 minuts d’escolta al dia amb auriculars.
- · No sobrepassar els 60 dB d’intensitat.
Consells per cuidar i protegir l'oïda a l'estiu i prevenir otitis.
- · Usar taps durant el bany és una bona recomanació per evitar una otitis infecciosa que es produeix per l’entrada d’aigua i humitat de manera prolongada i repetitiva al conducte auditiu. Obligat, i en qualsevol època de l’any, en els casos de persones que pateixen otitis crònica, o tenen perforació timpànica, o porten un drenatge.
- · Eixugar-se bé les oïdes després de cada bany, amb la tovallola o un drap net, mai amb bastonets, aquesta mesura de prevenció és aconsellable sempre, inclús en sortir de la dutxa, ja que forma part d’una bona higiene auditiva.
- · Evitar banyar-se en aigües brutes o possiblement contaminades.
- · Evitar l’ús abusiu de l’aire condicionat, pel fet que aquests aires artificials redueixen la humitat ambiental i produeixen corrents d’aire continu que afecten les vies respiratòries altes i en conseqüència a l’oïda. Posar-lo sempre a una temperatura adequada és una bona recomanació tant a efectes de la salut com ecològics.
- · Hidratar-se bé, sobretot els dies més calorosos, a part de totes les conseqüències per la deshidratació, aquesta pot provocar també marejos, vertígens i inclús acúfens a conseqüència de la disminució del volum de sang en circulació i la baixa pressió arterial.
- · Prevenir el barotrauma (lesió causada a la membrana timpànica pel canvi de pressió) que es pot produir quan fem immersions, busseig o saltant a la piscina des d’una certa altura, podem prevenir-ho protegint-nos amb taps auditius, i la bona pràctica d’utilitzar equips de snorkel quan fem immersions i protegir les oïdes amb taps.
Espero que us puguin ser útils aquests consells per gaudir sense cap mena de risc de les vacances i l’estiu.