Diferències entre audiòfons i amplificadors auditius
Escoltar més fort, no és el mateix que escoltar bé.
Per això avui us vull explicar les diferències entre un audiòfon i un amplificador auditiu, i en finalitzar, un petit resum que sempre va bé.
Audiòfons
Un audiòfon és un producte sanitari que té per objectiu pal·liar les deficiències auditives. Són dispositius que han de ser adaptats a cada pacient per un audiòleg o audioprotesista; o sigui que és un aparell programat en funció de cada tipus de pèrdua auditiva i que a més a més requereix una adaptació, rehabilitació o entrenament i seguiment.
Els audiòfons són de diferents tipus, tal com us vaig explicar a l’article anterior, hi ha els BTE o retroauriculars que són més potents i van situats darrere el pavelló auditiu (orella). Hi ha els intraauriculars que van a l’interior del conducte auditiu, però amb menor potència de rendiment i també els RITE que van darrere el pavelló auditiu i que són més discrets. En funció del tipus de pèrdua auditiva s’aconsellen els uns o els altres.
Els audiòfons compten amb tecnologia digital que permet que l’amplificador sigui dinàmic, això vol dir, que s’ajusta automàticament segons bandes de freqüències i nivells de sonoritat, en funció de les necessitats de cada usuari.
Compten amb prestacions com ara control de realimentació, reconeixement de veu respecte al soroll, comunicació sense fils entre ells, aparellament amb ajudes tècniques a través de bucle magnètic o sistemes d’FM, connexió a altres aparells electrònics, com ara mòbils, tablets, etc.
Amplificadors auditius
Els amplificadors auditius es limiten a amplificar el so ambiental, i no s’aconsellen per persones amb problemes o deficiència auditiva, un amplificador podria estar destinat a persones amb una audició normal que necessiten sentir més fort en determinades situacions.
Se solen trobar en botigues online, en anuncis de la televisió, i en supermercats. Pel seu aspecte es poden confondre amb audiòfons reals, però compte, no ho són.
Els amplificadors no requereixen ni tan sols una audiometria, ni permeten ajustar les diferents freqüències, ni tampoc limiten la sortida màxima del so (això potser molt nociu, sobretot a persones amb problemes auditius).
El seu funcionament és molt bàsic, ja que solament tenen un botó de “on/off” i un control manual del volum.
L’AEMPS (Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios) desaconsella l’adquisició d’amplificadors de so amb la finalitat de compensar una pèrdua auditiva.
Una deficiència auditiva requereix diagnòstic i és necessària una correcta avaluació audiològica i adaptació del dispositiu a les característiques del pacient; a falta d’això l’amplificador de so pot produir trauma acústic, agreujant els problemes i la pèrdua auditiva.
En resum
En definitiva es podria dir que: Un audiòfon té com a finalitat compensar les deficiències auditives, en canvi els amplificadors només augmenten el nivell del so i no són recomanables per a persones amb problemes auditius.
Isa Gimeno