La salut auditiva també és salut per la nostra ment.
Com funciona l'audició al nostre cervell?
Aquests subsistemes funcionen conjuntament per ajudar a comprendre l’escena sonora que ens envolta (1).
Per un costat el subsistema d’orientació analitza constantment l’entorn per a crear una visió general completa de l’escena sonora. D’altra banda, el subsistema d’enfocament ajuda a seleccionar i prestar atenció en allò que volem escoltar, mentre es filtren els sons o sorolls que li són irrellevants.
Com afecta la pèrdua auditiva al nostre cervell?
Perquè el cervell funcioni de manera natural, necessita informació sobre l’escena sonora completa, per això quan hi ha una pèrdua auditiva la informació sonora és limitada.
Aquest fet fa que al cervell li sigui molt més difícil orientar-se a l’entorn, i a la vegada fa que sigui més difícil centrar-se en la informació sonora important, per tal de poder entendre.
Conseqüències d'una pèrdua auditiva sense tractar.
- · Una càrrega mental més gran. Esforçar-nos per entendre que diuen les persones i entendre el que està succeint, augmenta la càrrega mental al nostre cervell i ens deixa menys capacitat per recordar i actuar (2).
-
· Aïllament social i depressió. Pot arribar un moment en què les persones amb una pèrdua auditiva sense tractar evitin les reunions socials, ja que no poden afrontar els entorns sonors complexos. Això augmenta el risc de la soledat, aïllament social i depressió (3). - · Equilibri deficient i lesions relacionades amb caigudes. La pèrdua auditiva pot afectar a l’equilibri de les persones, fet que fa que augmenti el risc de lesions relacionades amb caigudes (4).
- · Demència i Alzheimer. El risc de demència es multiplica per cinc en la pèrdua auditiva de severa a profunda, per tres per a la pèrdua auditiva moderada i per dos per a la pèrdua auditiva lleu (5).
Escoltar implica pensar.
Si el nostre cervell no rep suficient informació dels sons que li envien les nostres orelles, ens resultarà cada cop més difícil comprendre allò que diuen les persones i allò que passa al nostre entorn.
Quan abans actuem, millor per la nostra salut.
Les investigacions demostres que quan abans rep tractament la pèrdua auditiva, més fàcil serà l’adaptació i millors resultats obtindrem per la nostra salut en general.
Des de Centre Òptic l’Esguard us recordem la importància de revisar l’audició i si voleu més informació al respecte, estarem, com sempre, encantats de poder atendre-us.
- 1. O’Sullivan et al.(2009 & Puvvada et al. (2017)
- 2. Rönnberg et al. (2013)
- 3. Amieva et al.(2018)
- 4. Lin et al.(2012)
- 5. Lin et al (2011)