Què engloba la salut visual?
Al voltant del 80% de les nostres emocions, sensacions i informació que ens arriba de l’entorn ho fa per la ruta visual, per tant, la visió és el sentit més important i s’ha de cuidar molt bé. Tot i que, la realitat és que no li solem donar l’atenció suficient.
És molt valuós prendre consciència que el procés visual és molt complex i precís i, en conseqüència, per poder parlar de salut visual hem de pensar en cadascuna de les seves funcions.
Comença amb una estructura i unes fibres que estan proporcionals amb la mida del nadó i, a poc a poc, van creixent de forma paral·lela al desenvolupament i estimulació de cadascú.
Sabem que durant l’embaràs es formen totes les estructures, però el sentit de la visió, el sentit de veure-hi, es desenvolupa a partir del naixement. Per aquest motiu hem de tenir cura dels nostres ulls.
Si comencem des del principi, el primer seria la salut del globus ocular en la qual parlem de la salut de cadascuna de les estructures per les quals passa la llum fins a la retina per tal de formar una imatge. Per tant, una bona revisió de la graduació, de la qualitat de la llàgrima, de la superfície corneal, el control de la pressió intraocular i de la integritat del fons d’ull són molt importants per garantir-la.
El segons pas és garantir que la imatge formada a la nostra retina passi a través del nervi òptic cap al còrtex cerebral on s’interpretarà allò que estem veient, podent-ne així ser conscients. Per tant, poder valorar l’estructura a l’entrada del nervi òptic a través d’una retinografia OCT i quan és el cas poder fer una bona campimetria ens donarà una idea molt més precisa de com està arribant aquesta informació a la seva part final.
Molt important és també que els nostres ulls treballen alhora, ja que en tenim dos, i, per tant, s’han de posar d’acord les imatges respectives en una única per tal que es puguin processar per les àrees visuals del cervell.
I per a què serveix que tinguem dos ulls?
La funció és el treball conjunt per tal que ens puguem centrar a l’espai, calcular les distàncies i volums, saltar d’un punt a un altre o seguir un objecte en moviment de manera ràpida i eficaç.
Tot això és molt crucial, ja que la visió ens permet interactuar de forma efectiva amb l’entorn.
I per tant, com podem protegir els nostres ulls per tal de garantir una bona salut visual?
És evident que el primer pas és una bona revisió visual en la qual es valori l’estat de totes les àrees abans explicades. Avui en dia hem de tenir en compte que tant els nens com els adults usem molt les distàncies properes i, per tant, una bona revisió dels nostres ulls a aquesta distància no ens hauria de passar per alt.
Aquestes revisions l’ideal seria fer-les almenys cada dos anys en adults i cada any en nens.
Per tal de protegir els nostres ulls requerim diversos tipus de filtres que van incorporats als vidres i ens poden protegir de la llum ultraviolada, de la llum blava dels dispositius electrònics, filtres especials per ulleres de sol per a les diferents modalitats d’esports que practiquem o simplement per a la protecció en situacions diàries convencionals, com caminar pel carrer.
Amb l’alimentació: com en tot el nostre cos, una bona alimentació rica en antioxidants, molt hidratant, i d’alt contingut en vitamines A i E ens ajudarà a mantenir els nostres ulls sans. Aliments recomanats amb els últims estudis que s’han fet serien les “baies de goji“ que sembla que augmenta la densitat dels pigments de l’ull, en concret la luteïna i zeaxantina que filtren la llum blava nociva i brinden protecció antioxidant. Sembla que ajudaria a prevenir la DMAE (degeneració macular associada a l’edat) segons un assaig realitzat a la Universitat de Califòrnia (Estats Units).
Vigilant l’estrès, tan freqüent a les nostres vides també afecta la visió. Hi ha determinats problemes de visió que poden aparèixer en moments en què ens sentim molt nerviosos, estressats, ansiosos… Per exemple, si alguna vegada heu sentit vibracions als ulls, inflamació ocular, dificultats per als canvis d’enfocament (visió propera-llunyana-propera) o fins i tot pèrdua de visió temporal. Aquests poden ser alguns dels símptomes de l’estrès a la nostra visió, i encara que la majoria d’ocasions desapareixen després del període de descans o relaxació, s’ha de prestar atenció per descartar patologies subjacents més importants. En aquests casos haurem de modificar els nostres hàbits.
En conclusió, les dificultats visuals poden anar limitant la nostra vida diària sense adonar-nos. Aquests ens poden provocar mancança d’equilibri, de coordinació motora, de comprensió lectora… És a dir, ens poden limitar les nostres activitats diàries generant inseguretats, sentiments d’incomprensió, baixa autoestima… Sense saber que amb una visita al professional adequat es pot solucionar.