És cert que tornar a sentir rejoveneix?
Molts cops tenim la sensació d’estar “esgotats mentalment” i és deu a que al llarg del dia rebem molts estímuls, i hem d’entendre la quantitat de feines complexes que realitza el nostre cervell, entre elles escoltar, mirar, memoritzar, aprendre, recordar….
A través dels nostres òrgans sensorials, com són per exemple la vista i la oïda, arriba la gran quantitat d’estímuls al nostre cervell i és aquest qui els descodifica, interpreta i transforma en informació. Això vol dir, que és el nostre cervell qui entén el que es parla en una conversa, qui identifica el so que estem sentint, és també, qui discrimina la imatge que estem veient, i així amb tots els sentis, ja que és també qui identifica la olor que ens està arribant, etc.
Percebre bé tots els sons del nostre entorn ens permet gaudir plenament del dia a dia. Quan aquesta escolta no es percep al cent per cent, es suma el pas del temps i l’edat, el nostre nivell cognitiu pot veure’s afectat.
La memòria i la pèrdua auditiva guarden una estreta relació. Segons estudis i investigacions en matèria cognitiva, afirmen, que el vincle existent entre la demència i la pèrdua auditiva pot ser degut a l’esforç que realitza el nostre cervell durant anys per desxifrar els sons i transformar-los en informació. Per això, una persona amb pèrdua auditiva és més vulnerable a perdre la memòria, degut al sobre esforç que està realitzant constantment per entendre. També el fet de no sentir part dels sons que ens envolten, no ens permet estimular certes àrees de la via auditiva central.
Avui en dia, encara és relaciona audiòfons amb vellesa o gent gran, i aquesta associació fa que sigui un fre psicològic per a moltes persones amb pèrdua auditiva, i que no vulguin ser usuaris d’audiòfons. Aquest pensament és ben lluny del que seria la realitat, ja que, escoltar bé o millor és sinònim de recuperar vida social; amics; converses; ganes de realitzar i participar en activitats, i per tant, ganes de viure.
En conclusió, és CERT, tornar a sentir rejoveneix i augmenta la qualitat de vida.
Isa Gimeno Arasa