Tenir cura de la salut auditiva és tant rellevant i necessària com fer-ho de la salut en general, ja que, va més enllà de sentir.
La audició és la percepció del so mitjançant el sentit de l’oïda.
Es calcula que aproximadament un 8% de la població té algun problema d’audició de diferent grau que pot afectar a una comunicació socialment acceptable.
Normalment es subestima l’impacte de la pèrdua auditiva i pensem que es tracta solament d’un problema sensorial, però en realitat es vital per la salut en general i per tant és clau conscienciar a la població de la importància que te cuidar la nostra oïda.
Això explicaria la gran importància que té la salut auditiva per connectar amb els demés i amb el món o entorn que en envolta.
Com podem cuidar la nostra salut auditiva?
Les oïdes són òrgans complexes i delicats que hem de protegir. Encara que hi ha factors, com ara els propis de l’envelliment o factors genètics, que no es poden prevenir; hi ha d’altres que si que poden contribuir en aquesta prevenció.
Una de les principals recomanacions, és que no ens hem d’introduir cap objecte dins a l’oïda, com ara els bastonets, cotonets, o clips, que a part de poder perjudicar i ferir el conducte auditiu, el fet d’eliminar totalment la cera ens deixa l’oïda desprotegida i la fa més propensa a l’acumulació de bacteris, ja que la cera té funcions lubricants, preventives d’infeccions, i és l’encarregada de protegir el conducte auditiu i el timpà.
Tot i això, molts cops pot haver-hi un excés del cerumen i aquest excés es pot convertir en un tap, creant una molèstia i una pèrdua temporal de l’audició. I la pregunta és, com hem de netejar les oïdes? Bé, la neteja de l’oïda es suficient en rentar-les a la dutxa i després assecar-les bé, que no queden restes d’humitat, si tot i així es produeix molta cera, es poden utilitzar esprais auditius especials per netejar l’oïda, que ens permetrà fer-ho de manera segura, suau i eficaç, i si hi ha taps, serà el metge qui ens informarà dels passos a seguir abans d’extreure’ls.
És importantíssim protegir-nos dels sorolls forts, l’exposició a sorolls forts i intensos de manera prolongada, com ara els procedents de la vida nocturna (discoteques, concerts….), la escolta de música amb reproductors personals o el transit, constitueixen el principal factor de risc evitable de pèrdua auditiva.
Alguns consells per protegir-nos del soroll i prevenir la pèrdua auditiva per exposició al mateix serien, mantenir baix el volum dels dispositius, ajustar el volum dels mòbils reproductors de música, auriculars, aplicacions de videotrucades etc… La recomanació és que el volum no excedeixi dels 80dB, la majoria de aparells electrònics ja disposen d’aplicacions per a gestionar de forma segura el volum, que ens ajuda a fer-ne un bon ús. No estar exposat al soroll massa estona, tant important es controlar el volum com el temps d’exposició.
En alguns casos pot ser necessari protegir les oïdes del soroll amb taps o protectors que ens ajudaran a reduir el soroll ambiental del transit o altres fonts com discoteques o concerts.
Segons la Organització Mundial de la Salut (OMS) el nivell de soroll recomanat per garantir una bona salut i benestar es de 65dB, amb sons superiors a 85dB ja hi ha risc de que produeixi pèrdua auditiva de manera crònica.
Un altre factor preventiu és l’alimentació. Menjar bé també afavoreix el sistema auditiu, segons un estudi publicat en The Daily Sentinel sobre alimentació i sordesa, confirma que una dieta equilibrada i el consum de certs nutrients i vitamines poden retardar i prevenir pèrdues auditives futures.
Alguns exemples són:
- Aliments que contenen àcids grassos com l’Omega-3 ajuden a enfortir els vasos sanguinis de l’oïda interna per les seves propietats antiinflamatòries. Peix com la tonyina, les sardines, el verat, el salmó, les nous..
- La Vitamina A és beneficiosa per a la salut de l’oïda interna, ja que ajuda a la formació i manteniment de teixits blans i ossis. Aliments que contenen vitamina A poden ser les verdures de fulla verda com l’enciam, o els espinacs, les pastanagues, el pebrot vermell o les carbasses.
- ’àcid fòlic (Vitamina B) és molt recomanable per a enfortir la salut auditiva. Trobarem àcid fòlic en els cereals i llegums com ara els cigrons, o les llenties.
- La vitamina C, influeix positivament en la salut del nostre sistema auditiu, a part de evitar-nos constipats, ja que aquests també ens afecten a l’oïda. Contenen vitamina C fruites com les taronges, tomàquets, kiwis, maduixes o verdures com el bròquil o la col de Brussel·les.
- La Vitamina E que té un efecte antioxidant ja que ens ajuda a eliminar tot allò que el nostre cos no necessita i a generar un nombre més gran de glòbuls blancs. La trobaren en aliments com les bledes, l’alvocat, les ametlles o les nous.
- Aliments que contenen Zinc reforcen les defenses del nostre organisme i per tant, protegeixen l’oïda. Podríem citar: la xocolata negra, les prunes, l’arròs integral, el cranc, les ostres…
- Aliments rics en Magnesi són beneficiosos per a prevenir problemes auditius causats per l’exposició al soroll; contenen magnesi l’arròs integral, la fruita seca, el blat de moro….
Tots aquests aliments no eliminaran cap tipus de pèrdua auditiva, però, mantenir una bona alimentació ajuda a enfortir tot el nostre sistema auditiu.
Conseqüències de no tractar la pèrdua auditiva
Ambdues oïdes treballen conjuntament per ajudar al cervell a orientar-se, a entendre i donar sentit als sons que sentim; quan existeix una pèrdua auditiva, hi ha dificultat per escoltar certs sons, per lo que el nostre cervell ha de realitzar un treball extraordinari per tal d’acabar de completar el missatge per deducció, fet que resulta molt esgotador i frustrant. El fet de realitzar aquest sobre esforç fa que el cervell gasti més energia, provocant-nos pèrdua de la memòria i augmentant-nos el risc de deteriorament cognitiu.
Per aquests motius, recalquem la importància de realitzar revisions auditives de manera periòdica.
I finalment, conclourem que una bona audició ens connecta amb el món, ens permet comunicar-nos, informar-nos; per tant, ens permet gaudir del nostre dia a dia, millora l’autoestima, l’estabilitat emocional i la pròpia independència.
Isa Gimeno Arasa
Centre Òptic l’Esguard